Bedden > Lattenbodems > Swissflex

Lattenbodems: Swissflex

De kracht van het Zwitsers merk Swissflex zit ‘m in de eenvoud die schuilgaat achter een technisch hoogstaand ontwerp. De topmodellen van Swissflex; de uni-20 en de uni-21 zijn lattenbodems met zogenaamde “zwevende latten”, dat moet u natuurlijk niet te letterlijk nemen, het heeft verder niets met  Hans Klok of anders Jomanda te maken.

 

Eigenlijk is een lattenbodem altijd opgebouwd met een kader die de lattenbodem zijn stevigheid geeft. De meeste lattenbodems liggen ook op dit kader in een ledikant. Het is de meest simpele manier van een bodem te bouwen om zo’n kader te gebruiken, maar het is ook meteen de beperkende factor in de dynamiek van zo’n lattenbodem tenzij de inbouwhoogte van een lattenbodem onbeperkt hoog gemaakt zou kunnen worden, wat weer inbouwproblemen met zich meebrengt. 

Dit is de reden dat Swissflex heeft gekozen voor een kaderloos, ’zwevend’ systeem. U moet de latten van Swissflex zien, als gemonteerd aan een soort van ribben die aan een centrale wervelkolom vastzitten. Dit is de reden dat de lattenstellen een ongeëvenaarde veerslag hebben. Doordat de latten over de lengte van de bodem in verschillende diktes gemaakt zijn en dus hun eigen tensie sterkte hebben en omdat het veerkracht uit de verschillende eerder genoemde ‘ribben’ ook over de lengte in sterkte varieert, resulteert dit in een bodem die zelfregulerend is. Dat wil zeggen dat de hoge mate van conformiteit voor elk soort lichaam vanzelf door de lattenbodem wordt aangenomen. 

 

Omdat we natuurlijk toch allemaal wel iets verschillen van elkaar in gewicht, lichaamsbouw en lengte heeft Swissflex wel de hoognodige fijnafstelling in de bodems ingebouwd. De tensie sterkte in de ‘ribben’ is in 3 stappen bij te stellen. Dit zal eigenlijk altijd op een gegeven moment nodig zijn, immers een matras zal in de tweede helft van zijn levensduur altijd aan ondersteuning in de bekkenstreek gaan inleveren en het mooie van een goede lattenbodem is dat dit gemis direct gecompenseerd kan worden vanuit de bodem. Uiteindelijk werkt dit natuurlijk niet meer en zelfs op de beste lattenbodem zal na ruim 10 jaar een matras vernieuwd moeten worden.

Hoewel de filosofie van het lattenbodem systeem is, dat de ondersteuning voornamelijk vanuit de bodem wordt gegeven, is het gebleken dat als die ondersteuning niet effectief door het matras doorgegeven wordt de ondersteuning eerder gedempt wordt. Daarom heeft Swissflex het synchroon-precisie systeem bedacht.
Synchroon-precisie houdt in dat de veerkracht en flexibiliteit van de lattenstellen samenwerken met elementen die in het matras gebouwd zijn. Het matras is de grootste comfort factor in een lattenbodemsysteem dus er is daarin ook een prachtige opbouw te maken. Mensen die een klein budget hebben maar wel een toplattenbodem willen met een dynamiek die doet denken aan een boxspring kunnen een hele goede keuze hebben aan een zogenaamd ‘stand alone’ systeem van Swissflex met een wat eenvoudiger matras. Op deze manier heb je goed ondersteunend systeem voor onder de € 3000,- met de wetenschap dat je deze bodems in de toekomst nog altijd kunt combineren of uitbreiden naar een veel duurdere uitvoering. 

Deze duurdere uitvoering zou zomaar uitgevoerd kunnen zijn met de ‘soundboard’. Dit is een in het hoofdbord geïntegreerd dockingsysteem voor de Iphone, incl. infrarood afstandsbediening.

Voor meer informatie, kijk op www.swissflex.com/