Bedden > Spiraalbodems

Bedden: Spiraalbodems

Als we het hebben over een oer-Hollands product dan hebben we het wel over spiralen, tegenwoordig gekscherend vaak ‘de anti conceptiebodem’ genoemd. Er zijn drie grote producenten in Nederland die zich met de ontwikkeling van de spiraalbodem hebben beziggehouden: Avek en Kuperus. Zij maken een uitstekend product waar vrijwel iedereen op een bepaald moment wel eens op gelegen heeft. Tot het einde van de jaren ’70 werden deze spiralen in de lengte gespannen. Het gevolg van deze manier van spiralen bouwen en vooral het ‘beslapen’ gedeelte was dat veel mensen last kregen klachten in de onderrug. Dit was niet zo gek; men lag in een ijzeren hangmat die ervoor zorgde dat de plek die de meeste ondersteuning nodig heeft ‘de bekken/lende’ geen ondersteuning krijgt.

Fysiotherapeuten

De fysiotherapeuten van die tijd gaven dan ook regelmatig het advies om maar een plank onder het matras te leggen. Dat was een goedbedoeld advies wat inderdaad wat hielp om nog wat ondersteuning uit het matras terug te winnen. Het gevolg was echter dat de Nederlandse bevolking het ‘slapen op een plank’ in het algemeen als goed slaapadvies ging opvolgen. Het heeft uiteindelijk ruim  jaar geduurd om dit gedrag om te buigen en mensen er weer van te overtuigen dat het liggen in een kuil uiteindelijk net zo pijnlijk is als het slapen op een veel te harde ondergrond, want geen matras is gemaakt om het helemaal alleen te doen.

Breedtegespannen spiralen

Met de komst van de in de breedte gespannen spiralen werd het voortbestaan en de legitimiteit van de spiraalbodem gered en tezamen met het inmiddels ontstane idee dat ‘hard slapen’, ‘goed slapen’ was, heeft de ‘dwarse spiraal’ nog tot ver in de jaren negentig een behoorlijke rol gespeeld in de betere slaapkamers.

Voordelen van de spiraalbodem

Grootste voordeel van de spiraalbodem is zijn ventilerende vermogen en enorme duurzaamheid. Ook de prijs van de spiraal ligt op een redelijk niveau en deze bodem is werkelijk overal in te bouwen. Kijken we naar eigenschappen als drukverlaging, ondersteuning en comfort dan scoort de spiraal minder in vergelijkingen met andere slaapsystemen.

Voortbestaan van de spiraalbodem

Natuurlijk zijn er mensen die er prima op kunnen slapen, maar als onderwerp in een gedegen slaapadvies blijkt dat deze bodem voor de grootste groep mensen tekort schiet. Als je daarbij optelt dat een matras ca. 30% minder lang meegaat op een spiraalbodem dan op een boxspring of goede lattenbodem dan kunnen we stellen dat de spiraal in een bed voor volwassenen waarschijnlijk zijn langste tijd heeft gehad. Auping heeft wel pogingen ondernomen met het AVS bodem om de spiraal aan de eisen van deze tijd aan te passen maar dat is niet als succesvol te bestempelen. Voor gebruik in een tienerbed, logeerbed of ruimtebesparend bed blijft de spiraalbodem zijn plaats innemen.

Bij Borst Bedden vindt u spiraalbodems van deze merken

Avek

Kuperus