Borst Bedden

Last van apneu? Zo stimuleert een goed bed uw nachtrust

Peter Borst - Tuesday, October 31, 2017

Mensen met slaapapneu hebben last van korte onderbrekingen in de ademhaling tijdens het slapen en snurken meer dan de gemiddelde slaper. De ademstops worden apneus genoemd en zorgen voor een onrustige nacht, met regelmatig ontwaken tot gevolg. Hierdoor neemt de vermoeidheid overdag toe. Een bed dat de juiste ondersteuning biedt, kan mensen met apneu helpen beter uit te rusten.

Het bed nodigt uit een bepaalde slaaphouding aan te nemen: u zult op een te zacht – of versleten – matras sneller naar de rug draaien, omdat dit voor het lichaam het aangenaamst is. Een bed dat de juiste steun biedt, nodigt uit tot een zijligging; voor mensen met apneu is dit van groot belang om de klachten zoveel mogelijk te reduceren. Zo neemt het aantal apneus af en zal er minder gesnurkt worden op de zij.

Bij een zijligging moet het lichaamsgewicht gelijkmatig worden verdeeld. Omdat het bekkengewricht het kantelpunt van het lichaam is, zit daar circa 60% van het lichaamsgewicht. De druk op de rugwervel groeit als het bekken richting het hoofdeinde kantelt. De rugwervel wordt ontlast als het bekken richting het voeteneinde draait; zo kunnen de tussenwervelschijven groeien door vocht op te nemen en kan het spierweefsel herstellen.

Afmeting en klimaat

Naast het ondersteunend vermogen van het bed, speelt ook de afmeting een rol bij de stabiliteit: des te smaller het bed, des te meer u naar de rand van het matras kruipt (het zogeheten ‘rand-effect’). Dit rand-effect treedt vooral op bij matrassen van 80 cm. breed, matrassen van 90 cm. breed zijn aan te raden voor voldoende stabiliteit. Mensen met apneu maken onrustige nachten door, daarom is het belangrijk dat zij op een stabiel slaapsysteem liggen dat voldoende ruimte biedt.

Symptonen van slaapapneu zijn onder meer nachtzweten en het krijgen van een verstikkend gevoel. Met goed ventilerend linnengoed kan een hygiënisch slaapklimaat worden gecreëerd. Dekbedden van wol of kamelenhaar zijn goed ventilerende materialen waardoor warme en koude luchtstromen kunnen circuleren. Vochtregulerend vermogen kan worden toegevoegd met een goede molton om het matras heen. Voor het nachtzweten kan een kussen met verkoelende Technogel een oplossing zijn.