Linnengoed > Dekbedden

Linnengoed: Dekbedden

Sinds de tijd dat men in Nederland massaal de deken met het laken aan de kant zette is het voor veel mensen nog steeds een bewuste of onbewuste zoektocht naar het perfecte dekbed.

Vaak is de initiële keuze voor een bepaald dekbed niet voortgekomen uit een doordachte  keuze voor een bepaald soort materiaal maar meer uit de keuze voor een bepaalde prijsklasse. 

De prijs van een dekbed heeft alles te maken met de gekozen materialen en deze materialen staan weer voor een bepaalde ventilatie, isolatie, vocht opneembaarheid, gewicht en  souplesse.

Wat past nu het beste bij u? Die vraag is vrij gemakkelijk te beantwoorden als je precies weet wat iemand verwacht. 

Allereerst zetten we even de verschillende vullingen op een rijtje.

Dekbedden met katoen

Katoen is een geweldig materiaal waarmee de industriële revolutie ooit mee begonnen is. Ook tegenwoordig worden er in de wereld geweldige hoeveelheden katoen verwerkt in tal van producten waaronder dekbedden. Katoen neemt geweldig vocht op en staat het ook direct weer af. Het nadeel is dat het bij overmatige transpiratie verzadigd  kan zijn en daardoor klammig kan worden. Het grote voordeel is dat het te wassen is op 95 graden en daardoor uitstekend geschikt is voor ernstige huisstofmijt allergie.

Dekbedden met zijde

Zijde was in het verre verleden het grote geheim van China. Alleen daar was de kennis van het verkrijgen van de zijdedraad bekend  en eeuwenlang had China de monopoly op de zijdehandel. Er zijn 2 soorten zijde; moerbij zijde van de gelijknamige rups die zich verpopt in een cocon die uit één lange draad bestaat. Deze zijde is de meest kostbare zijde omdat het erg bewerkelijk is, de rups moet namelijk voordat hij uit de cocon kruipt worden gedood om te voorkomen dat de draad van de cocon beschadigd raakt. De wildzijde echter wordt gewonnen uit de natuur uit cocons waar de vlinder al uit  is gekropen. Omdat de vlinder een soort zuur gebruikt om uit de cocon te kruipen is de draad onbruikbaar geworden maar de zijde is nog perfect te gebruiken als vulling voor uw dekbed. Zijde werkt verkoelend door een optimale ventilatie en een zeer hoog vocht opnemend vermogen.

Dekbedden met scheerwol

Wol is een geweldige temperatuur regulator. Wol isoleert en ventileert uitstekend en kan 30% van het eigen gewicht aan vocht opnemen zonder klam aan te voelen. Tevens kan wol zich in de ochtend bij het luchten van het bed dit vocht weer snel afstaan aan de omgevingslucht.

Dekbedden met kameelhaar

Alleen het zachte donzige haar van jonge kamelen wordt gebruikt voor de vulling van dekbedden. Dit haar wordt niet afgeschoren maar het wordt verzameld als de dieren in de rui gaan. Omdat een kameel in een omgeving leeft waar het kwik binnen een etmaal gemakkelijk 40 graden kan fluctueren is deze wolsoort uitermate geschikt als vulling van een dekbed. Er is voor een zelfde warmteklasse minder vulgewicht nodig als bij schapenwol, wel wordt er regelmatig een blend van kamelenhaar en bijvoorbeeld merinowol gemaakt om meer volume in een dekbed te krijgen.

Dekbedden met dons

Dons is een prachtig materiaal voor een dekbed omdat het een ideaal droog klimaat creëert doordat dons vocht direct naar de omgevingslucht transporteert. Dit is de reden dat een donzen dekbed indien gemaakt in een hoge donspercentage prima te gebruiken is voor mensen met huisstofmijt allergie. 

Dekbedden met kasjmier

Kasjmier wordt gezien als de mooiste en fijnste van de natuurhaar varianten. Het groeit aan de Kasjmiergeit die vooral in Mongolië voorkomt. Ook voor Kasjmier geldt dat er veel minder vulgewicht nodig is voor een zelfde warmte klasse als gewone schapenwol.