Linnengoed > Dekbedden > Cassenz

Dekbedden: Cassenz

De dekbedden van Cassenz worden bij Borst Bedden aangeboden in 3 verschillende, goed ventilerende uitvoeringen. Te weten Merino wol, kamelenhaar en kasjmier. Alle 3 deze materialen zijn verkrijgbaar in een zomer, winter- of herfstuitvoering.Voor meer informatie over het merk Cassenz, kijk op www.cassenz.nl.

Dekbedden van Merino wol

Merino wol is een materiaalsoort dat afkomstig is van het Marino schaap. Van de 800 verschillende schapen op de wereld, is zo'n 40% van alle wol soorten afkomstig van het Spaanse Merino schaap. Dit schaap werd in de 18e eeuw geïmporteerd door Engelse kolonisten vanuit Australië. De wol van de schapen wordt geprezen vanwege de uitstekende kwaliteit. Fijn, zacht, sterk, dun, veerkrachtig en gekroesd zijn eigenschappen die bij de Merino wol horen. Het resultaat is uniek door de wijze van produceren, schapen met bepaalde kwaliteiten zijn namelijk jarenlang doorgefokt totdat de beste wol soort gevonden was. Binnen de branche geldt Australische wol kwalitatief als beste, doordat het sterk, zacht, soepel en veerkrachtig is.

       

Dekbedden van kamelenhaar

De kameel wordt onder anderen gefokt als lastdier, maar bovenal voor het winnen van kamelenhaar. Het tweebultige schip van de woestijn die de wol levert komt voor in het hooggelegen gedeelte ten westen van China en Mongolië. In deze winterse omstandigheden beschermen deze dieren zich met het zeer fijne onderhaar van hun vacht. Een kameel wordt, in tegenstelling tot een schaap, meestal niet geschoren. In het voorjaar verliest het dier zijn wol pluksgewijs. Dit wordt verzameld en nauwkeurig geselecteerd. Een volwassen kameel produceert maar liefst 5 kilogram wol per jaar. De zachtheid van het kamelenhaar staat erg hoor in het vaandel bij de aanschaf.

Dekbedden van kasjmier

Kasjmier wol is afkomstig van de Kasjmier geit. Deze leeft hoop op de bergmassieven van Mongolië, Iran en Afghanistan. Deze hoogte is dicht bij de zon gelegen, dit betekent dat het overdag kokend heet is, maar 's nachts erg koud. De geit heeft dus een beschermende vacht nodig die overdag verkoeling biedt en 's nachts warmte.

 

 

De vacht is gemaakt van perfect materiaal om optimale temperatuurregeling te bieden. In de bergketen wordt het fijne onderhaar gevonden door herders nadat het is blijven steken achter takken en twijgen van struikgewas. Er blijft gemiddeld maar 100 gram per geit over, dus Kasjmier is zeer exclusief.

Voordelen wol

De bovengenoemde wol soorten hebben ieder hun eigen specifieke eigenschappen. De drie uitvoeringen hebben ook een aantal gemeenschappelijke eigenschappen. Wol ademt bijvoorbeeld, zo is het zowel in de zomer als in de winter luchtig. Wol kan 35% van haar eigen gewicht aan vocht opnemen zonder klam aan te voelen. Onder een wollen dekbed zult u het nooit benauwd of klam hebben. Ook is wol zelf herstellend door de frisse en vochtige lucht. Wol is daarbij ook een veilig materiaalsoort, sigaretten en lucifers veroorzaken geen brand, enkel een schroeivlek. Daarnaast kan wol chemisch gereinigd worden en gaat het langer mee dan andere materialen, zonder meer onderhoud te vragen.