De adviseurs van Borst Bedden beantwoorden vragen over slapen en gezondheid voor de blog NHD Gezond. Heeft u ook een vraag? Stuur deze dan in via deze link of stuur een e-mail naar info@borstbedden.nl. Er wordt gevarieerd tussen verschillende thema's op het gebied van slapen en zorg. Op deze pagina kunt u meer lezen over het thema ouderdom.

1. Kan ik dankzij een aanpasbaar bed langer thuis wonen?

Een aanpasbaar of multifunctioneel bed heeft meer mogelijkheden, waardoor u langer thuis kunt blijven wonen. Het bed ziet eruit als ieder ander bed, maar biedt veel meer. Met een aanpasbaar bed kunt u het rug- en beengedeelte verstellen. Net als de hoogte van het bed. Dit maakt het in- en uitstappen makkelijker. Eventueel kan een uitstapbeugel voor nog meer gemak zorgen.

Er zijn ook tweepersoonsbedden die in zijn geheel omhoog of omlaag kunnen. Daarbij ligt of zit u altijd op dezelfde hoogte als uw partner. Een aanpasbaar bed kan de komst van een verpleegbed uitstellen, omdat de verzorging op een aanpasbaar bed ook prima kan worden uitgevoerd. Dankzij de hoogteverstellingen kan het bed makkelijk worden opgemaakt en kunt u goed schoonmaken onder en om het bed.

 

2. Welke mogelijkheden heeft een aanpasbaar bed?


Omdat het bed in zijn geheel omhoog en omlaag kan, wordt in- en uitstappen vereenvoudigd. Het bed ziet eruit als ieder ander bed maar kan, indien nodig, uitgebreid worden met een instaphulp, een papegaai of onrusthek. De hoogte van het gehele bed kunt u of uw partner met een afstandbediening aanpassen. Met deze afstandsbediening is het ook mogelijk om de bedverlichting aan of uit te zetten. Een aanpasbaar bed heeft dezelfde eigenschappen qua ondersteuning en comfort als een regulier bed (boxspring, lattenbodem of schotelbodem).

Daarnaast wijkt ook het uiterlijk, de ombouw, het hoofdbord en de stof, niet af. Deze aspecten maken een aanpasbaar bed een stuk aantrekkelijker en gezelliger dan een verpleegbed. Met een aanpasbaar bed kunt u langer thuis blijven wonen, omdat de thuiszorg gewoon in uw slaapkamer kan plaatsvinden. Dankzij een aanpasbaar bed bent u dus klaar voor de toekomst.

 

3. Door fysieke gesteldheid maak ik meer uren in bed door dan de gemiddelde slaper: hoe kan ik mijn bed afstemmen op deze situatie?


Een aanpasbaar bed zorgt ervoor dat het hoofdeinde en voeteneinde omhoog en omlaag kunnen worden ingesteld. Hierdoor kunt u comfortabel lezen en televisiekijken vanuit bed. Omdat het bed intensief wordt gebruikt, is het prettig als het gemakkelijk op te maken is. Dankzij het in hoogte afstellen van het complete bed wordt dit eenvoudiger en minder zwaar.

Soms is het nodig een matras te kiezen waarmee de warmtehuishouding beter is te reguleren. Een absorberende gellaag kan de warmte daarbij afvoeren. Daarnaast is het belangrijk dat uw complete bed, dus bedbodem, matras en linnengoed, uit goed ventilerende materialen bestaat om een prettiger klimaat in het bed te realiseren. Jersey interlock hoeslakens blijven altijd prachtig strak over het matras waarmee vervelende plooien worden voorkomen.