De adviseurs van Borst Bedden beantwoorden vragen over slapen en gezondheid voor de blog NHD Gezond. Heeft u ook een vraag? Stuur deze dan in via deze link of stuur een e-mail naar info@borstbedden.nl. Er wordt gevarieerd tussen verschillende thema's op het gebied van slapen en zorg. Op deze pagina kunt u meer lezen over het thema draaien en woelen in bed.

Thema: draaien en woelen in bed

Minder draaien en woelen door beter bed

1. Ik draai en woel veel, maar slaap goed. Hoe komt dit?

Het is mooi dat het draaien en woelen u geen hinder geeft. Maar als er een lichte irritatie bij komt, bijvoorbeeld een geluid, zou het mogelijk zijn dat uw slaap eerder wordt onderbroken en u slechter de slaap weer kun hervatten. U kunt ook eens kijken wat het met de diepslaap doet met de app Sleepbot. Deze is gratis te downloaden en geeft een beeld hoeveel u beweegt ’s nachts.

2. Hoe kom ik sneller in slaap? Hoe voorkom ik draaien en woelen?

Het draaien en woelen kan een gevolg zijn van een slechte ondersteuning van uw lichaam. Door de ondersteuning te verbeteren is er kans dat het draaien en woelen duidelijk minder wordt en u ook eerder in slaap kunt komen. Dit heeft met de kwaliteit van uw bed te maken. Om daar iets van te kunnen zeggen kunt u een foto maken van uw rug wanneer u ontspannen op uw favoriete zij ligt. Als u de foto naar ons mailt, kunnen de specialisten van Borst Bedden opmaken of uw bed voldoende ondersteuning biedt. Ook kunt u een testje doen door een badhanddoek over de lengte te vouwen in een strook van ongeveer twintig centimeter, deze te plaatsen onder de bovenkant van het bekkengewricht, de bekkenrand, dwars onder de matras. U krijgt dan meer ondersteuning en het trucje verbetert de houding. Gevolg hiervan is dat er minder snel irritatie zal zijn en u minder gaat draaien en woelen waardoor u sneller in slaapt komt.

3. Ik draai en woel veel. Daardoor kan ik mijn masker niet lang ophouden en blijft de apneu te hoog. Heeft u daar een oplossing of suggestie voor?

De mate van woelen en draaien wordt bepaald door irritaties. Het slaapmasker zal altijd enige irritatie veroorzaken. Wanneer daarbij de ondersteuning van uw bed door slijtage minder is geworden, wordt de behoefte om te moeten draaien groter. Mensen vallen meestal in slaap met de rug naar de binnenzijde van het bed. Wanneer er dan wordt gedraaid ligt u met de rug naar de buitenkant van het bed. Uw lichaam ervaart de nu koudere rug als minder prettig waardoor u weer terug draait. Zo wordt het een nacht van draaien en woelen. De behoefte om te draaien en te woelen kan enorm worden verminderd door een bed met een juiste ondersteuning.

Borst Bedden beschikt over meetapparatuur waarmee de juiste ondersteuning van matras en bodem kan worden bepaald. U kunt het ook zelf testen door een badhanddoek over de lengte te vouwen in een strook van ongeveer twintig centimeter breed en deze te plaatsen onder de bovenkant van het bekkengewricht, de bekkenrand, dwars onder de matras. U krijgt dan meer ondersteuning en het trucje verbetert de houding. Gevolg hiervan is dat er minder snel irritatie zal zijn en u minder gaat draaien en woelen.