De adviseurs van Borst Bedden beantwoorden vragen over slapen en gezondheid voor de blog NHD Gezond. Heeft u ook een vraag? Stuur een e-mail naar info@borstbedden.nl. Er wordt gevarieerd tussen verschillende thema's op het gebied van slapen en zorg. Op deze pagina kunt u meer lezen over het thema invloed afmeting op slaapkwaliteit.

Thema: invloed afmeting op slaapkwaliteit

Afmeting bed is bepalend voor slaapkwaliteit

1. Welke invloed heeft de afmeting van het bed op de slaapkwaliteit?

De tendens van de laatste jaren is dat matrassen alsmaar dikker worden. Was vijftien jaar terug een matras van 20 centimeter al relatief dik, tegenwoordig wordt er al veel gewerkt met matrassen die vier centimeter dikker zijn. Dit heeft negatieve gevolgen voor de juiste werking van het matras. Hoe dikker het matras, hoe sneller het randeffect optreedt: u krijgt de neiging om naar de zijkant van het matras te rollen.

Ook de breedte van het matras beïnvloedt het randeffect. Een matras van tachtig centimeter breed biedt veel minder stabiliteit dan een matras van negentig centimeter breed. Door het gebrek aan stabiliteit, wordt ook de ondersteuning aangetast. Matrassen van tachtig centimeter breed zijn dus sterk af te raden.

2. Ik ben 1.80 m. Hoe groot moet het bed dan zijn om groot genoeg te zijn?

De stelregel is dat matrassen circa twintig centimeter langer zouden moeten zijn dan uw lichaamslengte. Een bed van twee meter zou dus goed bij u passen. Maar als u uitkomt op een verstelbaar bed, is dit echt te kort. Dit omdat het bed korter wordt als het wordt versteld. In dat geval is een bed van minimaal 210 centimeter lang aan te raden. Wetenschappelijk onderbouwd onderzoek wijst uit dat een eenpersoonsbed minimaal negentig centimeter breed moet zijn.

Dit wordt over het algemeen als meest prettig beschouwd. Een bed van minimaal negentig centimeter zorgt voor een stabiele ligging in het midden van het matras. Stabiliteit is belangrijk voor een gezonde slaaphouding, waarbij de schouders en de bekken de juiste steun krijgen. Bij veel merken wordt geen meerprijs gerekend voor bodems die langer en breder zijn: de prijs van een bed van negentig centimeter is gelijk aan die van een bed van tachtig centimeter.

3. Wat gebeurt er met mijn lichaam als het bed te klein is?

Op een bed van tachtig centimeter breed wordt uw lichaam niet evenwichtig meer ondersteund. Wanneer u op de zij ligt, komt uw achterwerk zo dicht bij de rand van het matras dat het bed u niet goed kan ondersteunen. Dit komt ook doordat de matrassen van tegenwoordig dikker zijn dan vijftien jaar geleden. Bij een tweepersoonsbed van slechts 140 centimeter breed wordt elkaars ondersteuning duidelijk beïnvloed. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van de nachtrust. Van nature slaapt iedereen met het gezicht naar de buitenkant van het bed.

Op een 140 centimeter breed bed kan eigenlijk alleen lepeltje-lepeltje gelegen worden. Dit zorgt voor meer onrust tijdens het slapen. Ook beïnvloedt uw partner uw ondersteuning en daardoor slijt het matras sneller. Op de lange termijn zou dit kunnen leiden tot fysieke klachten in de schouder, nek en rug, omdat het lichaam zo niet optimaal kan ontspannen.