De adviseurs van Borst Bedden beantwoorden vragen over slapen en gezondheid voor de blog NHD Gezond. Heeft u ook een vraag? Stuur deze dan in via deze link of stuur een e-mail naar info@borstbedden.nl. Er wordt gevarieerd tussen verschillende thema's op het gebied van slapen en zorg. Op deze pagina kunt u meer lezen over het thema nachtrust in vakantietijd.

Thema: nachtrust in vakantietijd

Ontspanning bevordert diepslaap

1. Hoe kan het dat ik beter slaap in vakantietijd. Er zitten soms uren tussen?

Tijdens de vakantie speelt de stressfactor mee. Stress is de grootste verstoorder van de slaap. Deze stress kan komen door het werk, maar ook door het moeten regelen van allerlei dingen naast het werk.

Op tijd uit bed ‘moeten’ komen, geeft veel meer stress dan wakker worden op het moment dat je uitgerust bent. Het kwartiertje tijd dat u naast uw werk heeft om boodschappen te halen, wordt heel anders beleefd dan het slenteren langs de marktkraampjes.

Rustig weer en een lage luchtvochtigheid bevorderen ook de slaapkwaliteit. Dat kan je niet zeggen van warmte. Een te warme slaapkamer heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van slapen in de vakantietijd. 

Een ontspannen dag bevordert de diepslaap. In hotels worden vaak boxsprings gebruikt die nogal stevig zijn, zodat iedereen er vrij goed op kan slapen. De houding van het lichaam op een stevig bed is beter en het bed wordt daardoor ook comfortabeler ervaren in vergelijking met een doorzakkend bed.

In een hotel worden de temperatuur en de luchtvochtigheid geregeld door de airco. Een lage luchtvochtigheid heeft veel invloed op de kwaliteit van de diepslaap. Hoewel het niet voor iedereen geldt, is het in deze omstandigheid logisch dat u dan beter slaapt. 

2. Ik heb thuis een boxspring met een topper en vaak rugklachten, maar tijdens vakantie in de caravan had ik geen enkele last van mijn rug. Hoe kan dat?

De boxspring met topper die u thuis heeft, is een zeer comfortabel bed. U moet zich alleen afvragen of dit bed u wel de juiste ondersteuning biedt. Tijdens de vakantie heeft u kunnen ervaren dat het dunne matras in de caravan u veel directer ondersteunt. Dit is veel minder comfortabel, maar de ondersteuning zorgt ervoor dat uw wervelkolom veel meer herstelt.

Dit herstel van de wervelkolom houdt in dat u enkele centimeters groeit en dat u dus meer groeit dan dat u thuis op de boxspring ligt. De matrassen in de caravan zijn wel minder comfortabel. Hierdoor zult u wel vaker draaien tijdens de slaap. Dit bevordert niet de diepslaap, maar het vele draaien zou wel de stijve rug kunnen voorkomen die u thuis vaak heeft.

3. In Spanje slaap ik in een eenvoudig appartement en ik sta op zonder rugklachten. Hoe kan dat?

In zuidelijke landen slaapt men vaak op een weinig verende plankenbodem met een bonellveren matras. Deze matrassen zijn weinig comfortabel, maar geven uw lichaam wel heel directe ondersteuning.

Door deze directe ondersteuning herstelt de wervelkolom beter dan op uw bed thuis. Door het beperkte ligcomfort zult u wel vaker draaien tijdens de slaap. Dit bevordert niet de diepslaap, maar het vele draaien zou wel  de stijve rug kunnen voorkomen die u thuis wel vaak zult hebben.