De adviseurs van Borst Bedden beantwoorden vragen over slapen en gezondheid voor de blog NHD Gezond. Heeft u ook een vraag? Stuur deze dan via een e-mail naar info@borstbedden.nl. Er wordt gevarieerd tussen verschillende thema's op het gebied van slapen en gezondheid. Op deze pagina kunt u meer lezen over het thema Parkinson en het bed.

Thema: Parkinson en het bed

Parkinsonpatiënten hebben baat bij persoonlijk advies

1. Wat is het verband tussen een bed en de ziekte van Parkinson?

Patiënten met de ziekte van Parkinson hebben zeer vaak een verstoorde nachtrust. Daar zijn verschillende redenen voor. De medicijnen die ze ’s avonds innemen, zijn tegen de ochtend uitgewerkt. Het bewegen in bed wordt lastiger naarmate de nacht vordert. Parkinsonpatiënten kunnen wild schoppen en slaan tijdens de diepe slaap en moeten vaak ’s nachts naar het toilet. Ook dat verstoort de nachtrust.

Het matras moet dus comfortabel genoeg zijn om drukpunten te voorkomen. Stevig genoeg zijn voor het bewegen en opstaan uit bed. En ook nog eens uitnodigen om de juiste houding aan te nemen om pijnlijke irritaties in gewrichten en spieren te voorkomen. Dat vraagt om een persoonlijk advies en geen one-size-fits-all oplossing. Daarnaast zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar die uitkomst bieden.

Lees ook: In dit matras kunt u makkelijk draaien en in- en uitstappen

2. Hoe kan een bed een positieve, dan wel negatieve, invloed hebben op iemand die aan de ziekte van Parkinson lijdt?

Er zijn gelukkig veel zaken waaraan u kunt denken om de nachtrust van iemand met de ziekte Parkinson te verbeteren. Afhankelijk van het stadium van de ziekte lijken sommige hulpmiddelen misschien overdreven, maar alle beetjes helpen. Een glad, goed passend hoeslaken helpt met draaien en keren in bed. In een later stadium kunt u denken aan een glijlaken met antislip aan de onder- en zijkant.

Een stevig kader rondom het matras helpt met zitten en opstaan. Met een hoog-laagbed is het prettig instappen in een lage stand en makkelijker uitstappen in hogere stand. Denk ook aan een sta-op-hulp. Die is in verschillende varianten leverbaar.

3. Ik kan niet draaien of keren. Is mijn bed daar de oorzaak van of mijn ziekte van Parkinson. Heb een M-line 8, maar het bed bevalt niet!

Moeilijk kunnen draaien en keren in bed is een bekend probleem bij mensen met de ziekte van Parkinson. Een visco-elastisch matras neemt de vorm aan van het lichaam. Daardoor ligt u dieper in het matras en kost het draaien meer moeite. Een stevig matras met een stabiele rand of bedframe kan helpen beter in en uit te stappen.