De adviseurs van Borst Bedden beantwoorden vragen over slapen en gezondheid voor de blog NHD Gezond. Heeft u ook een vraag? Stuur deze dan in via deze link of stuur een e-mail naar info@borstbedden.nl. Er wordt gevarieerd tussen verschillende thema's op het gebied van slapen en zorg. Op deze pagina kunt u meer lezen over het thema rugklachten en het matras.

Thema: rugklachten en het matras

De invloed van het matras op rugklachten

1. Geachte heer Kuneman, Op dit moment slapen wij op een Aupingbed Maestro - soft van 15 jaar oud. Mijn man en ik zijn 172 cm. Mijn man weegt 75 kg en ik 56 kg. Altijd wordt aangeraden om gezien de leeftijd van de huidige matrassen nieuwe matrassen te kopen. Kunnen we nog een paar jaren op de huidige matrassen blijven slapen?

Matrassen gaan gemiddeld acht tot twaalf jaar mee; mits zij regelmatig worden gedraaid en – indien mogelijk – worden gekeerd. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. U zult merken dat uw matrassen versleten zijn als de slaapkwaliteit achteruitgaat: veel draaien en woelen in bed, van de zij naar de rug draaien, opstaan met stijve spieren in rug of nek of last hebben van tintelende of slapende armen en handen. Al deze kenmerken wijzen op een versleten matras. Zeker bij uw matras – dat zachter is dan de gemiddelde matras – kan er sprake zijn van onvoldoende ondersteuning bij het bekken en de schouder. Dit kan op den duur leiden tot een ondermijning van de slaapkwaliteit, waarbij bovenstaande klachten steeds vaker kunnen opspelen.

2. Ik krijg steeds meer rugklachten. Hoe beïnvloedt mijn matras de stijfheid van mijn rug?


Rugklachten kunnen verschillende oorzaken hebben, maar als u merkt dat u ’s ochtends wakker wordt met stijve spieren in de onderrug, nek of schouder, is de kans groot dat het bed u onvoldoende ondersteuning biedt. Een bed dat de juiste ondersteuning biedt, zorgt ervoor dat u wordt uitgenodigd op de zij te gaan liggen. Het fysiek herstelt optimaal als de rugwervel een horizontale houding aanneemt, waarbij de schouder en bekken recht worden opgevangen. Ondersteuning komt bij een instelbare lattenbodem gecombineerd met een schuimmatras vooral uit de bodem; voor een schotelbodem met visco-elastisch matras geldt hetzelfde. Deze bodems zijn gezoneerd – het ene gedeelte kan harder of zachter worden ingesteld dan het andere gedeelte. Bij een boxspring of spiraal gecombineerd met een pocketveermatras moet de ondersteuning vooral uit het matras komen.

Het is dus belangrijk om een juiste combinatie tussen bodem en matras te kiezen, waarbij de beste eigenschappen van beide onderdelen volledig worden benut. De bodem en het matras moeten elkaar versterken op het gebied van ondersteuning, klimaat, duurzaamheid en comfort. Een visco-elastisch matras wordt niet optimaal benut op een boxspring, maar wel op een schotelbodem. Een pocketveermatras werkt daarentegen beter op een boxspring. U moet dus niet alleen naar het matras kijken om uw rugklachten te herleiden, ook de combinatie met de bodem speelt een invloedrijke rol.

3. Wat voor soort matrassen zijn goed voor mensen met een zwakke rug en welke juist niet. En waarom?

Het is moeilijk om te generaliseren met matrassen. Iedere slaper heeft bepaalde lichamelijke eigenschappen, waar het matras – en bodem – bij moeten aansluiten. Wel is het zo dat stevige matrassen in de regel meer ondersteuning bieden, waardoor de rug meer wordt ontlast en de spieren optimaal kunnen herstellen. Een te zacht – of versleten – matras nodigt uit tot een rugligging (een hangmat ligt ook het lekkerst op de rug), terwijl een matras dat de juiste steun biedt, uitnodigt tot een zijligging.

Wetenschappelijk onderbouwd onderzoek wijst uit dat het fysiek van de mens beter herstelt op de zij dan op de buik en rug. Dit heeft te maken met de ergonomie van het lichaam: zodra het bekken voldoende steun krijgt, kantelt dit gewricht naar achter waardoor ruimte ontstaat in de tussenwervelschijven en de spiermassa kan ontspannen en herstellen. Ook de stand van de schouder is hierbij belangrijk.