De adviseurs van Borst Bedden beantwoorden vragen over slapen en gezondheid voor de blog NHD Gezond. Heeft u ook een vraag? Stuur deze dan in via deze link of stuur een e-mail naar info@borstbedden.nl. Er wordt gevarieerd tussen verschillende thema's op het gebied van slapen en zorg. Op deze pagina kunt u meer lezen over het thema slaapklimaat.

Thema: slaapklimaat

Waterbed verkoelt in de zomer

1. Ik ben een vrouw van 77 jaar en kan absoluut niet tegen hitte.Tijdens warme periodes slaap ik zeer slecht. Ik slaap alleen onder een laken. Ik heb het gevoel dat ik niet kan transpireren. Is er een oplossing voor?

De hitte zorgt voor een slechtere slaap. Tegenwoordig zijn er uitstekende oplossingen om dit te voorkomen. Het is van belang om te weten op wat voor een matras u nu slaapt. Een polyethermatras is veel warmer dan een binnenveringmatras

Ook heeft het beddengoed veel invloed op de warmteontwikkeling tijdens het slapen. Katoenen dekbedovertrekken ventileren veel beter dan polyether dekbedovertrekken. Een donzen of synthetisch dekbed ventileert ook slecht. Natuurlijke materialen, zoals katoen, wol, kamelenhaar of bijvoorbeeld zijde, reguleren de temperatuur beter dan synthetische

Er zijn ook katoenen hoeslakens met paraffine moleculen die de warmte opnemen. Dit geeft een beperkt verkoelend effect. Verkoelende matrassen zijn er ook. Deze matrassen zijn voorzien van een gellaag die heel verkoelend werkt. In de winter komt er dan een extra molton om de matras om het ’s winters toch ook weer heerlijk warm te hebben.

2. Tijdens warme nachten transpireer ik behoorlijk. Mijn natte lakens zorgen er echter ook voor dat mijn rug stijf is de volgende ochtend. Hoe kan dit opgelost worden?

Een ander slaapsysteem zoals Freshbed kan een oplossing zijn. In dat bed wordt koele lucht door het matras geblazen. Gevolg ervan is dat de luchtvochtigheid lager wordt. Dit geeft een bijzonder aangenaam effect op de huid waardoor het slapen nog veel intenser wordt. Door de lage luchtvochtigheid krijgen huisstofmijt en bedwants geen kans.

Bij een waterbed is de temperatuur ook altijd optimaal. Slapen in de zomer onder een winterdekbed is geen enkel probleem. Het temperatuur van water zorgt voor uitstekende slaaptemperatuur.

De stijve rug duidt op een slechte ondersteuning tijdens het slapen.

3. Bestaat er een kussen dat koud blijft in de zomer?

Ja, wij gebruiken kussens met een coolpack van gel. Dit zijn heerlijke kussens die koel blijven waardoor u het kussen ’s nachts niet meer hoeft te draaien.