De adviseurs van Borst Bedden beantwoorden vragen over slapen en gezondheid voor de blog NHD Gezond. Heeft u ook een vraag? Stuur deze dan in via deze link of stuur een e-mail naar info@borstbedden.nl. Er wordt gevarieerd tussen verschillende thema's op het gebied van slapen en zorg. Op deze pagina kunt u meer lezen over het thema slecht slapen door bed.

Thema: slecht slapen door bed

Waarom een slecht bed de slaap negatief beïnvloedt

1. Ik word 's nachts vaak wakker omdat ik veel draai. Hoe kan een bed dat verbeteren?

Veel moeten draaien in bed is het gevolg van onbewuste irritaties. Deze irritaties versterken elkaar en verstoren de slaap met tot gevolg dat u gaat draaien. Veel mensen blijven tijdens het draaien slapen, maar je kan er ook van wakker worden. Een versleten bed zorgt voor veel onbewuste irritaties. Het lichaam wordt niet meer juist ondersteund, waardoor de druk op de wervelkolom hoger wordt en het herstel hiervan wordt beperkt. Door de slechte ondersteuning wordt de slaaphouding anders en kunnen er drukpunten op de huid ontstaan.

Om zichzelf te beschermen tegen de gevolgen van deze slechte ondersteuning wil uw lichaam automatisch meer draaien. Verbetering begint met een ondersteuning die u een betere slaaphouding geeft. Dit kunt u testen door een badhanddoek over de lengte twee keer te vouwen en deze strook dwars onder het matras te plaatsen precies onder de bekkenrand. Dit werkt voor een paar weken, maar daarmee kunt u voelen wat voor effect een betere ondersteuning geeft.

2. Ik heb op mijn matras, omdat die nogal hard is en ik een rug operatie heb gehad, een topdekmatras van ongeveer twaalf centimeter. Deze heb ik bij IKEA gekocht. Nu het kouder begint te worden, heb ik mijn winterdekbed aan mijn zomerdekbed vastgeklikt. Mijn probleem is dat ik nu enorm lig te transpireren in bed. Waardoor komt dit? Moet ik een ander matras of is het dekbed niet goed? Ik hoop dat u voor mij een oplossing heeft.

Het lijkt er sterk op dat uw bed met topper slechte steun biedt. Gevolgen hiervan zijn: slechter herstel van de wervelkolom en meer spierspanning, waardoor u het warmer heeft. Daarnaast is een topper gemaakt van schuim. Schuim heeft een slechte ventilatie. Daarom kunt u dit alleen combineren met een goed ventilerend dekbed, zoals wol of kameelhaar.

Een donzen of synthetisch dekbed ventileert slecht met tot gevolg dat u nog veel meer gaat transpireren. De topper verwijderen zal iets helpen, maar uw bed biedt u niet meer de juiste steun. Bij een nieuw bed gaat het altijd om de combinatie van steun op de juiste plek en het juiste dekbed. Die bepalen uw warmte huishouding tijdens het slapen.

3. Uit onderzoek blijkt dat er slecht geslapen wordt in Nederland. De laatste tijd worden er veel bedden met toppers aangeboden. Kan dat een relatie hebben met elkaar?

De zogeheten Scandinavische boxsprings zijn erg populair vanwege het uiterlijk en de praktische voordelen die het biedt qua opmaken. Maar op slaaptechnisch gebied is het niet altijd een goede keuze. De topper maakt het matras zachter; hierdoor wordt het ondersteunend vermogen van het pocketveermatras verminderd. Ook beperkt een topper het slaapklimaat. Bovendien wordt er veel te lang geslapen op een topper. Een topper gaat maar drie tot vijf jaar mee.