De adviseurs van Borst Bedden beantwoorden vragen over slapen en gezondheid voor de blog NHD Gezond. Heeft u ook een vraag? Stuur deze dan in via deze link of stuur een e-mail naar info@borstbedden.nl. Er wordt gevarieerd tussen verschillende thema's op het gebied van slapen en zorg. Op deze pagina kunt u meer lezen over het thema stijfheid bij opstaan.

Thema: stijfheid bij opstaan

Rug herstelt als u slaapt

1. Als ik wakker word, heb ik altijd last van mijn schouder. Hoe kan dat?

Schouder- en nekklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is een verkeerd ondersteunend bedsysteem. Wanneer de schouder teveel ruimte krijgt van het bed, wordt de druk op de bovenarm bij de elleboog groter. Hierdoor kan het voorkomen dat de hoek van de arm aan de romp krapper wordt en de bloedcirculatie door de arm wordt geremd. Gevolgen hiervan kunnen zijn tinteling of de ontwikkeling van een slijmbeurs. Een oplossing kan soms gevonden worden door aan de andere kant in bed te gaan liggen. Na een paar onrustige dagen bent u gewend om op uw andere zijde te gaan slapen en hierdoor wordt de schouder anders belast waardoor het probleem zomaar kan oplossen.

Ook komt het voor dat de als u op de zij op een versleten matras ligt, het bekkengewricht naar voren kantelt. De rugwervel zal licht buigen en daardoor ontstaat een hoge druk op de schouder en nek, wat kan leiden tot fysieke klachten. Vaak trekken mensen hun knie op om de steun die wordt gemist bij het bekken te compenseren.

2. Waarom word ik thuis vaak stijf wakker, maar op vakantie nooit?

Dat komt waarschijnlijk omdat u thuis een slaapsysteem heeft dat u een slechtere houding geeft dan op vakantie. Immers het slaapsysteem nodigt u uit een bepaalde slaaphouding aan te nemen. Een matras gaat ongeveer acht tot tien jaar mee. Een versleten matras kan niet de juiste steun bieden, daardoor zult u meer draaien en woelen in de slaap. Uw spieren zullen ook niet optimaal kunnen ontspannen – dit kan leiden tot een stijf en stram gevoel in de ochtend.

3. Hoe kan het dat mijn nek vaak stijf is in ochtend?

Dat kan te hebben met een te laag of te zacht kussen. Een kussen moet voldoende steun bieden om de ruimte tussen de nek en de schouder te vullen. Als u smalle schouders hebt zult u waarschijnlijk een kussen nodig hebben van negen of tien centimeter hoog; des te breder de schouderpartij, des te hoger het kussen vaak moet zijn. Maar een kussen moet ook niet te hoog zijn.

Als u denkt dat uw kussen qua hardheid en hoogte de juiste steun biedt, zal uw slaapsysteem  waarschijnlijk versleten zijn. Een goed kussen kan een versleten matras niet compenseren. Een kussen kan alleen ondersteuning bieden bij de nek, als het matras de schouder en bekken goed opvangt.