De adviseurs van Borst Bedden beantwoorden vragen over slapen en gezondheid voor de blog NHD Gezond. Heeft u ook een vraag? Stuur deze dan in via deze link of stuur een e-mail naar info@borstbedden.nl. Er wordt gevarieerd tussen verschillende thema's op het gebied van slapen en zorg. Op deze pagina kunt u meer lezen over de invloed van toppers op de nachtrust.

Thema: toppers

Topper biedt extra comfort, maar weinig ondersteuning


1. Waar dient een matrastopper voor?


Een matrastopper is een onderdeel van de Scandinavische boxspring. Bij dit slaapsysteem zijn de bodem (een boxspring) en het pocketveermatras in ene gestoffeerd. Hier bovenop ligt een topdekmatras, beter bekend als topper. Een topmatras is vaak vijf tot tien centimeter dik en voegt een extra comfortlaag toe aan het matras.

Toppers bieden voordelen op het gebied van comfort en opmaakgemak. Zo is het een stuk gemakkelijker om het bed op te maken, omdat het hoeslaken moeiteloos is aan te brengen. Een topper overbrugt ook de soms hinderlijke naad tussen twee matrassen. Een splittopper bevat een inkeping bij het hoofdeinde. Dan kan de topper worden gebruikt op een elektrisch verstelbare boxspring, waarbij beide kanten onafhankelijk versteld kunnen worden.

2. Wat voor invloed kan een matrastopper hebben op mijn slaap?

Door de extra comfortlaag lijkt het matras in eerste instantie aangenamer. Het valt echter te betwijfelen of een topmatras op de lange termijn veel toegevoegde waarde heeft. Toppers die bovenop een normaal matras worden geplaatst, zorgen er ook voor dat uw lichaam slechter wordt ondersteund. Hierdoor is de kans groter dat er rug, nek of schouderklachten ontstaan. Bij toppers die een onderdeel vormen van het hele bed zullen die klachten minder snel optreden.

Het klimaat in bed wordt door veel topdekmatrassen negatief beïnvloed. Matrastoppers die gevuld zijn met schuim, zoals latex of een HR-schuim, ventileren matig. Voor het klimaat tijdens het slapen en de duurzaamheid van topper en matras is het dan ook aan te raden om deze te combineren met een goed ventilerend dekbed. Een topper heeft over het algemeen een levensduur van vier tot vijf jaar.

3. Kan een matrastopper er ook voor zorgen dat ik slecht slaap? Hoe dan?

Een topper zorgt ervoor dat het bed zachter aanvoelt, maar uw lichaam wordt daardoor ook slechter ondersteund. Hierdoor herstellen de rug, nek en schouder slechter. Ook gaat u eerder draaien en zult u het warmer hebben. Gevolg kan ook zijn dat u meer op de rug slaapt en meer gaat snurken.

Veel mensen kopen een topper op het moment dat het matras is versleten. De verwachting daarvan strookt vaak niet met het resultaat: een topmatras kan een versleten matras niet compenseren. Tevens hebben toppers een beperkte levensduur van vier à vijf jaar. Een topper kan alleen werken als een geïntegreerd onderdeel van een goed slaapsysteem.