De adviseurs van Borst Bedden beantwoorden vragen over slapen en gezondheid voor de blog NHD Gezond. Heeft u ook een vraag? Stuur deze dan in via deze link of stuur een e-mail naar info@borstbedden.nl. Er wordt gevarieerd tussen verschillende thema's op het gebied van slapen en zorg. Op deze pagina kunt u meer lezen over het thema whiplash en slapen.

Thema: whiplash en slapen

Ondersteun heup bij whiplash

1. Hoe kan het bed het herstel van mijn whiplash verbeteren?

Whiplashklachten hebben te maken met problemen bij de nek en schouder. Het herstel van dit gebied is sterk afhankelijk van de ondersteuning van het heupgewricht tijdens het slapen. Bij een slechte ondersteuning van het heupgewricht kantelt dit richting de nek, waardoor de druk op de tussenwervelschijven in de nek sterk toeneemt. Het herstel van de wervelkolom wordt dan min of meer tegengewerkt.

Bij een bed dat het lichaam op de juiste manier ondersteunt, kantelt het heupgewricht richting het voeteneind. Dit helpt de tussenwervelschijven te herstellen en dus dikker te worden. Hierdoor ontstaat er ruimte voor de zenuwkanalen.

Een goed kussen draagt ook bij aan de werking van dit mechanisme. Een kussen dat de nek goed ondersteunt, zal door het gewicht van het hoofd de druk op de tussenwervelschijfjes in de nek verminderen waardoor de nek beter herstelt. Maar dit werkt dus alleen als het heupgewricht ook de juiste ondersteuning krijgt van het bed.

2. Wat is het beste kussen voor iemand met een whiplash? 

Het beste kussen voor iemand met een whiplash is een kussen dat ervoor zorgt dat de druk op de tussenwervelschijven minimaal is tijdens het slapen. Het kussen moet dan de nek meer steun geven dan het hoofd. Daarbij zal het hoofd iets meer achterover kantelen en de druk op de tussenwervelschijfjes doen verminderen.

De ondersteuning van het heupgewricht en met name bij de bekkenrand is daarbij ook belangrijk. Het bed slijt rond de plek van het bekkengewricht het snelst. Gevolg hiervan is dat na verloop van tijd het bekken steeds meer naar de nek wil draaien. De druk op de tussenwervelschijven wordt dan hoger en het herstel wordt geremd. 

3. Aan welke eisen moet een matras van mijn bed voldoen om mijn whiplash te verhelpen?

Het is niet reëel te verwachten dat een goed bed de whiplash helemaal kan verhelpen. Het blijft een kwetsbare plek. Maar een goed bed kan wel heel veel bijdragen aan het herstel. Blijf kritisch kijken naar de houding die u aanneemt op het bed. U wordt door het bed uitgenodigd een bepaalde houding aan te nemen.

De ondersteuning van het bekken speelt daarbij een grote rol. Wordt de ondersteuning in de loop der jaren minder, dan is de reactie van het lichaam in zijligging dat de bovenste knie steeds hoger opgetrokken wordt. De druk op de tussenwervelschijven wordt dan hoger en het herstel van de rug (2,5 cm groei) wordt dan minder. Als u tijdens het slapen ook meer naar de buik of rug draait, is dat een teken dat het heupgewricht onvoldoende wordt ondersteund en meer belasting geeft voor de nek.