Per nacht kunnen we ongeveer een halve liter transpiratievocht verliezen. De een meer dan de ander – warmte is een persoonlijk gegeven. Zeker met zomerse temperaturen kan de slaapkamer flink opwarmen. Daarom is het belangrijk dat uw bed en linnengoed voldoende ventilerend vermogen hebben; dat is prettig voor het klimaat in de kamer en komt de levensduur van uw bed ten goede.
Dekbedden zijn van grote invloed op uw slaapklimaat. Als u het snel (te) warm hebt, is het belangrijk te kiezen voor een vochtregulerend dekbed. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan wol of kamelenhaar (of een combinatie van beide materialen).
Een wolvezel kan 35 procent aan vocht opnemen zonder klam te worden. Een hoogzomerdekbed van een dun vliesje wol – slechts 120 gram per m² – behoort ook tot de mogelijkheden. Naast wol raden we ook kamelenhaar aan. Deze materialen houden warmte niet vast, maar geleiden de luchtstromen.
Kamelen leven in gebieden waar het overdag behoorlijk warm is, maar ’s nachts flink afkoelt. De wol, die wordt weggeschoren onder de kin, kan dus zowel isoleren als ventileren. Daarnaast is kamelenhaar elastisch en licht, dit maakt de dekbedden behaaglijk. Het dekbed ligt niet op u, maar om u heen.
Wie van behaaglijk houdt, komt al snel uit bij dons. Nadeel van een donzen dekbed is dat de tijk slechts beperkt ventileert. In de winter is dat minder relevant, maar nu de temperaturen stijgen, zullen wij sneller wol of kamelenhaar adviseren.
Een te warm bed is immers nadelig voor de nachtrust. Een mooie tussenoplossing voor de warme perioden kan ook de zomerdeken van tencel zijn; heerlijk licht en zeer klimaatvriendelijk.